המנה הכי מפורסמת מהמטבח האתיופי נקראת ביינטו – מנה צבעונית של אינג'רה ועליה ממרחים שונים. לחם האינג'רה עשוי מקמח טף ואוכלים אותו בידיים, חותכים מהאינג'רה וטובלים אותו ברטבים ובתבשילים מתובלים וצבעוניים
מאת: ברתוקן וונדה
שרה גברזגי מגישה את התרבות האתיופית על הצלחת במסעדת חבש וגאה להיות שגרירת התרבות של הקהילה בישראל: "כשאני רעבה אני חייבת לאכול אינג'רה לפחות פעם ביום עם ממרחים מגוונים, החל מתבשילי בקר או עוף, ועד מנות צמחוניות כמו רוטב זרעי פשתן, ממרח אפונה, נזיד עדשים כתומות או שחורות, כרוב לבן וממרח ירוקים", היא מתארת את המנה בציוריות מעוררת תיאבון.
שורו וואט – מטבל חומוס המוגש חם
מצרכים ל- 5-6 סועדים
1/3 כוס שמן
2 בצל בינוני
1 כפית שום כתוש
1 עגבנייה מגורדת
1 כפית ברברה (פפריקה אתיופית)
5-6 כפות אבקת שורו (אבקת חומוס טחון ומתובל, קונים בחנות ייעודית)
2 כוסות מים פושרים
מלח
אופן ההכנה:
פורסים את הבצלים ומזהיבים בסיר עם שמן על להבה בינונית.
מוסיפים את השום ואת העגבניה המגורדת (לא חובה). מבשלים בישול קצר ומוספים את הפפריקה האתיופית.
מבשלים כמה דקות שכל המצרכים יתאחדו ויוציאו טעמים.
מוסיפים את המים החמים, מחכים לרתיחה ומתחילים להוסיף את השורו בהדרגה תוך כדי ערבוב כדי שלא יווצרו גושים. כמות המים משתנה לפי דרגת הסמיכות המבוקשת.
מנמיכים את האש ומבשלים כ-15 דקות או עד שהתערובת מסמיכה.
מגישים מיד עם אנג׳רה.

מסר קק וואט פיקנטית:
1/2 כוס שמן
1 כוס עדשים אדומות
4 בצלים
1 כף גדושה של ברברה
2-3 כוסות מים
1 ראש שום
מלח
אופן ההכנה:
מטגנים בסיר את הבצל עם השמן להזהבה. מוסיפים את השום ומטגנים כ-2 דקות.
מוסיפים את הברברה ומבשלים למשך 15 דקות.
מוסיפים את העדשים ומבשלים כמה דקות כדי לספוג את הטעמים של הרוטב.
מוסיפים מים, מכסים את הסיר ומבשלים על להבה נמוכה כ-30 דקות.
ממליחים לפי הטעם ומגישים עם אנג'רה.
טלבה תבשיל זרעי פשתן
2 בצלים
1/3 כוס שמן
2 כוסות טלבה (זרעי פשתן)
1 כף גדושה ברברה (פפריקה איתיופית)
4 שיני שום
1/4 כוס מים
מלח
אופן ההכנה:
קולים את הטלבה במחבת חמה תוך כדי טלטול המחבת עד להזהבה. טוחנים את הגרגרים הקלויים.
קוצצים את הבצל ומטגנים בסיר למספר דקות, מוסיפים את השום ומוסיפים את הברברה וכן את המים. אם יש צורך מוסיפים מעט מים.
לאחר הרתיחה מוסיפים את הטלבה הטחון ומבשלים כ-15 דקות.
מגישים עם אנג'רה.

ארוחה במסעדת חבש היא הדבר הכי קרוב לביקור באתיופיה. מי שייכנס ימצא כאן עיצוב כשל בקתה בכפר קטן, תפריט המציע עושר טעמים גדול עם מנות מתובלות ומסעירות. על הכל מנצחת שרה (גבצאיית) גברזגי, אישה צנועה וחרוצה שרואה בעבודתה שליחות של ממש.
את כל המצרכים קונה שרה מיבואנים בשוק מחנה יהודה שמציעים את הסחורה מאתיופיה. כולל קמח לאנג'רה, קמח טף שצומח רק באתיופיה, ברברה – תערובת תבלינים פיקנטית, גרגרי חילבה ועמבה, מיטמיטה – דומה לברברה אבל חריף יותר, אווז – תערובת שמיועדת לרוטב חמצמץ, תבלין צ'או (שהוא למעשה תערובת המורכבת מ-20 תבלינים שונים שעוברים ייבוש, קלייה וטחינה), ועוד שלל תבלינים החל מהל, דרך קינמון ועד ציפורן וזנגביל.
"אני מגישה את עצמי על הצלחת, עם כל המסורת והקהילה שלי שאני גאה בה", אומרת שרה בגאווה ובעיניים נוצצות, "זה ממלא אותי סיפוק מיוחד כנציגת העדה האתיופית וכשגרירה של העם האתיופי ושל התרבות האתיופית בישראל", היא אומרת, "בישול הוא האושר שלי בחיים. אני לא דוברת את השפה העברית, אבל אני מתקשרת דרך המנות שאני מכינה. אני מבינה שאני מייצגת ומביאה את התרבות של הקהילה האתיופית לשולחן. וזה סיפוק אדיר".



