פינוק מהמטבח הפרסי: מג'דרה עם תפוחי אדמה צלויים בתחתית

במטבח הפרסי אין אורז בלי תפוחי אדמה צלויים בתחתית הסיר. זה הבונוס שכולם רבים עליו בזמן הארוחה, וגם המג'דרה של שרה כהן מתהדרת בתפוחי אדמה צלויים ושרופים בתחתית הסיר. במתכון המקורי משתמשים בחמאה שמעשירה את הטעם

"אין שבוע שעובר בלי שאני מכינה את המתכון הזה, כולם אוהבים ומצפים לו", מספרת שרה כהן בחיוך, "לא מדובר במג'דרה רגילה, זו מנה משובחת עם חמאה, תפוחי אדמה ובצל שמניחים בתחתית הסיר והם הופכים שחומים וצלויים. זה מעדן אמיתי".

ילדיה ונכדיה של שרה נוהגים להגיע אחת לשבוע לשכונת גילה לארוחת מג'דרה בסיר ענק, כשגולת הכותרת כמובן היא תפוח אדמה צלוי שכולם מצפים לקבל. שרה היא מומחית לבישול אוכל פרסי, בין היתר היא מכינה גונדי, מרק חורשט סבזי ועוגות אורז מפוארות, כמובן עם תפוחי האדמה המתבקשים בתחתית.

 

מצרכים ל- 5 מנות מג'דרה עם תפוחי אדמה צלויים בתחתית:

3 כוסות עדשים ירוקות

2.5 כוסות אורז

1.5 כפות מלח גס

100 גרם חמאה או 1/2 כוס שמן

2 כפות חוויאג' מרק או כף כורכום

1 כף כמון

2-3 תפוחי אדמה

2 בצלים גדולים

 

אופן ההכנה:

יומיים קודם משרים את העדשים בקערה גדולה מלאה במים למשך הלילה.

בבוקר שוטפים ומשרים שוב ללילה נוסף.

שוטפים היטב את האורז ומסננים.

ממלאים סיר גדול במים ומוסיפים את המלח והעדשים המסוננות.

כשהמים מתחילים לרתוח מוסיפים את האורז המסונן ומבשלים חצי בישול. יש לשים לב שהמים מלוחים, אם הם לא מלוחים יש להוסיף עוד מלח.

לאחר רתיחה קצרה מסננים את האורז עם העדשים, לא שוטפים. רק מסננים.

מחממים את השמן בסיר גדול ורחב ומוסיפים את החוויאג' והכמון שישחררו טעמים.

מעבירים את השמן המתובל לקערית.

קולפים את תפוחי האדמה ופורסים לפרוסות בינוניות בעובי. לא עבה מדי אבל גם לא דק.

מניחים את פרוסות תפוחי האדמה בצפיפות בתחתית הסיר.

קולפים את הבצלים ופורסים לפרוסות עבות.

מניחים גם את הבצל ברווחים שנותרו או מעל תפוחי האדמה.

שופכים מעל את האורז והעדשים, ומעליהם מפזרים את השמן המתובל.

ממשיכים לבשל על אש קטנה במשך כ-60-90 דקות.

מגישים עם גבינה או שמנת חמוצה.

אוכלים מיד כדי שתפוחי האדמה יישארו קריספים.

 

"באיראן היה נהוג לאכול הרבה קטניות, מספרת שרה כהן בת ה-81, "מהעדשים היו מכינים נזיד עדשים מהביל, סמיך וחם, ובו טובלים לחם שחור טרי. זה מחמם את החורף ברגע אחד. כאן בארץ אמא שלי ז"ל הייתה נוהגת להכין את האורז החלבי שעמד כל היום על פתיליה וחיכה לאורחים ולבני הבית. היינו מוזגים מעט מהאורז, מניחים חלמון ביצה ומעליו מכסים באורז רותח. מעל כל זה פרוסת תפוח אדמה צלוי וקריספי. האורז החם היה מבשל את החלמון ובזמן שאוכלים הוא נשפך ונספג לתוך האורז ואין עונג גדול מזה".

כאם לשישה ילדים וסבתא ל-19 נכדים, המטבח לדבריה הוא מקום שמאחד את בני הבית, משרה חום, אהבה ותחושת גיבוש מסביב לשולחן. מבחינת שרה, ארוחות משפחתיות הם מקור ההנאה שלה, שם מפטפטים, צוחקים, מספרים מחוויות השבוע ומחליפים מתכונים. בנוסף למטבח הביתי שלה, היום שרה מתנדבת בצה"ל פעם בשבוע ומביאה גם לשם את אהבת הבישול.

עשרות סדנאות אוכל דיגיטליות להכנת מנות דגל מפורסמות של מסעדות ירושלמיות. בלחיצת כפתור תוכלו
לצפות בשפים הירושלמיים מלמדים אתכם באופן אישי להכין את המתכון הסודי לטעימה הירושלמית שלהם.

לצפייה בסדנאות שלכם, התחברו לאזור האישי

דילוג לתוכן