קפה אירופה: עוגת גבינה בת 100 שנה

בגיל 94 ירדנה כמעט ולא מבשלת יותר. אבל יש מנה אחת שהיא עדיין מכינה בשמחה – עוגת הגבינה שיש לה רקע של 100 שנה, כך מספרות נכדותיה. העוגה מופחתת קלוריות ומופחתת סוכר, ומכינים אותה במכסה של סיר פלא, זו הכמות המדויקת למכסה.

"היום אני כבר לא מבשלת יותר", מכריזה ירדנה זלבסקי, "אבל כשאני נוסעת להתארח בשבתות, אני מכינה את עוגת הגבינה ההונגרית הזו והיא מבוקשת במיוחד". המתכון המקורי נעשה בלי מידות מדויקות, לפי העין, ולכן עבר שינויים עם השנים וכשבמשפחתה של בתה הייתה דרישה לאוכל מופחת סוכר, שינתה ירדנה מעט את העוגה, עם סוכר מופחת, ומעט ביצים והתוצאה עוגת גבינה מושלמת.

מצרכים למכסה של סיר פלא:

לבצק:

1 כוס קמח

1/3 כוס סוכר

1 אבקת אפייה

1 חלמון

1/4 גביע לבן

1/4 כוס שמן

 

למילוי:

500 גרם גבינה לבנה 5%

1 גביע לבן

1/8 כוס חלב

2 ביצים

1 חלבון

1/2 כוס סוכר

שקית סוכר וניל

 

אופן ההכנה:

מערבבים את המצרכים היבשים לבצק, הקמח, הסוכר ואבקת האפייה.

יוצרים גומה ומכניסים אליה את חלמון הביצה, הלבן והשמן ומערבבים ליצירת בצק.

משטחים את הבצק במכסה של סיר פלא מרופד בנייר אפייה.

מקציפים יחד 3 חלבונים לקצף רך.

מערבבים את כל יתר מצרכי המילוי לבלילת הגבינות ומקפלים בעדינות לתוך הקצף במטרפה. לא מערבבים יותר מדי רק כמה קיפולים כדי שהבלילה תישאר אוורירית.

שופכים את הבלילה על הבצק בתבנית.

אופים בחום גבוה 220 מעלות 20-30 דקות עד שהעוגה משחימה. ואז מנמיכים את החום ל-120 מעלות ואופים עוד כשעה וחצי בחום נמוך.

__

סבתא ירדנה, ובשמה המקורי אדית זלבסקי, נולדה בגבול שבין סלובקיה לפולין. הייתה לה ילדות מאושרת שנקטעה באחת בגלל המלחמה. היא נשלחה עם משפחתה היישר לאושוויץ ושם על הרציף, הפריד מנגלה בינה לבין אחותה הקטנה ואמה ומאז הן לא נפגשו עוד.

ירדנה נשלחה למחנה עבודה שהיה בקרבה לאושוויץ ועסקה בייצור נשק עבור הגרמנים. בתום המלחמה היא הגיעה לארץ ולחמה במלחמת השחרור. היא נישאה לבעלה שאול וביחד הם הקימו משפחה. לסבתא ירדנה יש היום 3 ילדים, 16 נכדים והמשפחה כולה מונה היום כמעט 80 איש.

בגיל 94 סבתא ירדנה מתגאה בעוגת הגבינה שהא אופה לבד ולוקחת איתה להתארח. גם לקבוצת הפעילות של קפה אירופה בירושלים הביאה את העוגה לחגיגות יום ההולדת שלה. בקפה אירופה נפגשים ניצולות וניצולי שואה לפעילות מהנה, מפנקת ומעשירה עם מיכל פונדמינסקי. ירדנה מספרת: "קפה אירופה הוא אחד המקומות שממלאים אותי באנרגיה לכל השבוע. זה באמת גורם לי אושר בלב".

ירדנה היא אישה אצילית אך פשוטה וצנועה, היא אומרת: "ההנאות הפשוטות בחיים גורמים לנו שמחה. להיות בחיק המשפחה, הילדים והנכדים, לשתות כוס קפה עם עוגה, דברים פשוטים אך משמחים. עוגת הגבינה היא מתכון עתיק, אני זוכרת מהבית את אמא מכינה עוגת מקוש עם פרג או עם קקאו, אני זוכרת את הבצק והכיף כשהעוגה יוצאת מהתנור. כך גם עם עוגת הגבינה, היא זיכרון".

עשרות סדנאות אוכל דיגיטליות להכנת מנות דגל מפורסמות של מסעדות ירושלמיות. בלחיצת כפתור תוכלו
לצפות בשפים הירושלמיים מלמדים אתכם באופן אישי להכין את המתכון הסודי לטעימה הירושלמית שלהם.

לצפייה בסדנאות שלכם, התחברו לאזור האישי

דילוג לתוכן