קסם תפוחי האדמה: מפרום מבית אמא

אין שולחן טריפוליטאי משובח בלי מפרום. הוא עשוי כיסי תפוחי אדמה ממולאים בבשר טחון מתובל, וכשכל זה מטוגן ומתבשל ברוטב טעים זו חגיגה אמיתית של אירוח ביתי

"יש לי צילום של אמא שלי ז"ל שמכינה מפרום ואני מתרגשת כל פעם מחדש להביט בו. היא הייתה מכינה כמות גדולה, כ-50 מסודרים כמו חיילים במגש", נזכרת תמי מאירי איתן, "אמא הייתה מקפיאה את המפרום וכשהיינו מגיעים היא הכינה את הרוטב והכניסה כמות לפי הצורך. זו הייתה חגיגה אמיתית, פשוט חגיגה".

מצרכים ל-8 מנות:

4 תפוחי אדמה בינוניים קלופים

מצרכים למילוי:

1/2 ק"ג בשר טחון

1 בצל גדול קצוץ

1 כוס פטרוזיליה קצוצה

2 שיני שום

1 כפית מלח

1 כפית פלפל

1 כף תבלין קציצות

 

מצרכים לטיגון:

1 צלחת עם קמח

2 ביצים

1 כף רסק עגבניות

שמן לטיגון עמוק

 

מצרכים לרוטב:

1 בצל קצוץ גס

5-6 עגבניות גדולות קצוצות

2 גזרים חתוכים לעיגולים

חופו עלי סלרי קצוצים

2 כפות רסק עגבניות

1/2 כפית פלפל שחור

18/2 כפית קינמון

1 כף אבקת מרק עוף

אופן ההכנה:

פורסים כל תפוח אדמה ל-3 פרוסות עבות. כל פרוסה פורסים לאורך, אבל לא עד הסוף, כך שאפשר יהיה לפתוח אותה כמו ספר ולמלא אותה.

משרים את תפוחי האדמה הפרוסים בתוך מים כדי שיתרככו.

מערבבים את כל חומרי המילוי ומתבלים. מניחים לחצי שעה לספיגת הטעמים.

ממלאים כל כיס תפוח אדמה במלית, בזהירות רבה כדי לא לקרוע את הכיס, ומהדקים את הבשר היטב.

שופכים קמח לקערה אחת, ובקערה נוספת טורפים יחד את שתי הביצים עם רסק העגבניות.

מחממים שמן בסיר רחב.

טובלים את המפרום בקערה עם הקמח ומהדקים עם היד היטב מכל הצדדים. לאחר מכן טובלים את המפרום המקומח בבלילת הביצים ומטגנים מכל כיוון עד לגוון זהוב.

מוציאים מהשמן ומניחים על נייר סופג.

 

אופן ההכנה לרוטב:

בסיר רחב מניחים את הירקות הקצוצים ומעליהם מניחים את כל קציצות המפרום.

בנפרד, בקערה קטנה, מערבבים את רסק העגבניות עם התבלינים. שופכים את הרוטב על המפרום בזהירות ודואגים שהרוטב יכסה את המפרום. אם חסרים נוזלים מוסיפים מים רותחים.

מביאים לרתיחה על להבה גבוהה.

לאחר הרתיחה, מנמיכים את האש ומבשלים בבעבוע במשך כ-45 דקות עד שהמפרום מתרכך.

אמא של תמי מכינה מפרום. צילום ביתי

"כשאני מכינה מפרום לבת שלי, לבעלה ולשלושת הנכדים, זה נעשה תמיד עם זיכרון של אמא. היה לנו תמיד מפרום בבית, זה חלק מהחיים המשפחתיים וכך אני עושה גם היום".

תמי מאירי איתן עברה מכרמיאל לירושלים בעקבות בתה שילדה כאן את הנכד הראשון והיא רצתה להיות קרובה אליו. "כל השנים היה לי חלום לגור בירושלים והחלום התגשם. אני מכירה את כל פינות העיר ואוהבת לצעוד בה ברגל. זו עיר ללא הפסקה ואני בעצם ירושלמית עוד לפני שגרתי כאן, כי תמיד הגעתי לחופשות בירושלים. גם היום אני לוקחת את נכדים למתחם התחנה ומספרת להם על הרכבת שנסעתי בה מזמן".

הבית של תמי מלא כל טוב, היא מארחת את הנכדים כמעט על בסיס יומיומי וזו השמחה שלה, שולחן מלא בתבשילי בית מפנקים. אבל הבישול הוא רק חלק משלל הפעילות המבורכת של תמי, היא לא נחה לרגע, פעלתנית ויוזמת. עובדת כשחקנית בסימולציות רפואיות שמטרתן שיפור תקשורת נכונה בין צוותים רפואיים לבין חולים ובני משפחותיהם, היא מתנדבת בזמנה הפנוי, מנהלת קבוצת פייסבוק של סבתות צעירות בירושלים ואפילו השתתפה במרתון ירושלים במסלול המשפחתי. בין לבין היא אוהבת לבשל ולפנק עם אחד ממנות הדגל שלה – המפרום.

עשרות סדנאות אוכל דיגיטליות להכנת מנות דגל מפורסמות של מסעדות ירושלמיות. בלחיצת כפתור תוכלו
לצפות בשפים הירושלמיים מלמדים אתכם באופן אישי להכין את המתכון הסודי לטעימה הירושלמית שלהם.

לצפייה בסדנאות שלכם, התחברו לאזור האישי

דילוג לתוכן